.htaccess seo url

Příspěvekod Misho » 27 čer 2010 21:44

Ahoj potreboval by som pomôcť. Mám web kde chcem zmeniť.

Z tejto url:

/articles.php?article_id=1

na túto:

/nazov-clanku-1

alebo nieco podobne... ze napr. nazov clanku sa vola "Ako na seo"

a url by vypadala z tejto: /articles.php?article_id=1 takto: /ako-na-seo

pomoze mi niekto, pls ? Budem mu vdacny :)
Misho
 

Příspěvekod tom » 27 čer 2010 22:33

kolik těch stránek je?
tom
 

Příspěvekod Misho » 28 čer 2010 07:14

no dosť, jedná sa o filmy... zatial je tých stránok 433 ale denne pribudaju nove a nove..

/articles.php?article_id=1 /avatar-2009
/articles.php?article_id=2 /simpsonovci-ve-filmu
/articles.php?article_id=3 /rychle-a-zbesile-4
/articles.php?article_id=430 /prci-prci-prcicky-kniha-lasky

proste aby sa to dalo spravit tak ze z title nazvu clanku respektive filmu dať ten nazov do url.. nasiel som web kde to maju a pouzivaju tiez php fusion 7 ako ja
Misho
 

Příspěvekod Misho » 28 čer 2010 07:26

na tomto webe to maju http://www.firezone.sk/ najnovsie top 15 url adresy maju podla title ..
Misho
 

Příspěvekod tom » 28 čer 2010 09:02

Dej si do htaccessu tohle:
RewriteRule ^f(.*)$ %{DOCUMENT_ROOT}/articles.php?article_id=$1 [L,QSA]

Tím ti začnou fungovat odkazy ve tvaru
/1-avatar
/2-simpsono...

atd.
Jde to udělat i bez toho id, ale jak, to nevím.
tom
 

Příspěvekod tcladin » 28 čer 2010 10:28

ahojte Misho
co třeba tohle forum, phpfusion-mods.com/forum
Myslím, že lepší řešení. Ale phpfusion nepoužívám ....
tcladin
 
Příspěvky: 126
Registrován: 22 čer 2009 13:56
Bydliště: Czech Republic

Příspěvekod Misho » 28 čer 2010 11:19

Díki, no ale dal som to do htaccessu a nič sa nestalo, v htaccess mam už toto:

RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteRule ^online-filmy$ articles.php [L]
RewriteRule ^filmy-akcne$ articles.php?cat_id=1 [L]
RewriteRule ^filmy-animovane$ articles.php?cat_id=2 [L]
RewriteRule ^filmy-dobrodruzne$ articles.php?cat_id=3 [L]
RewriteRule ^filmy-dramy$ articles.php?cat_id=4 [L]
RewriteRule ^filmy-fantasy$ articles.php?cat_id=5 [L]
RewriteRule ^filmy-horory$ articles.php?cat_id=6 [L]
RewriteRule ^filmy-komedie$ articles.php?cat_id=7 [L]
RewriteRule ^filmy-romanticke$ articles.php?cat_id=8 [L]
RewriteRule ^filmy-scifi$ articles.php?cat_id=9 [L]
RewriteRule ^filmy-thrillery$ articles.php?cat_id=10 [L]
RewriteRule ^filmy-vojnove$ articles.php?cat_id=11 [L]
RewriteRule ^f(.*)$ %{DOCUMENT_ROOT}/articles.php?article_id=$1 [L,QSA]

odkazy som si ale musel zmeniť manualne.. mal som /articles.php?cat_id=6 a zmenil som si to na /filmy-horory

ale pritomto neviem ako na to.. to by sa mi nechcelo meniť manualne 430 filmov xD , help pls
Misho
 

Příspěvekod Misho » 28 čer 2010 11:36

tcladin: na tom fore tomu moc nerozumím.. tam maju len takto:


RewriteRule ^articles\.html$ articles.php [N]
RewriteRule ^articles_cat-([0-9]+)\.html$ articles.php?cat_id=$1 [L]
RewriteRule ^article-id-([0-9]+)\.html$ articles.php?article_id=$1 [L]

a toto ja nechcem, ja chcem to z article title /nazov-filmu alebo proste cokolvek len aby tam bol nazov filmu v url adrese
Misho
 

Příspěvekod 312k1t » 29 čer 2010 18:23

RewriteRule ^.*-ID([0-9]+)/$ /articles.php?article_id=$1 [L]

Prepise
www.domain.tld/pulp-fiction-ID2/
na
www.domain.tld/articles.php?article_id=2

Prvnim pravidlem je regulerni vyraz zacina ^ a konci $, .* znamena libovolny znak (tedy nazev filmu) potom to narazi na ID a to cislo pokryva reg. vyraz v zavorkach (ziskane ID je ulozeno v $1) a dresa je ukoncena /.
Prepise se na /articles.php?article_id=$1, coz uz neni reg. vyraz, proto tam muze byt spec. znak jako ? . atd.

Pokud hodlas aplikovat prepisovani URL na jiz zaindexovany web, tak dojde k vzniku duplicitniho obsahu (na ruznych adresach stejny obsah), proto ty stary stranky musis presmerovat na novy. Muze dojit ke ztrate ranku.
312k1t
 

Příspěvekod Misho » 30 čer 2010 13:23

Díki moc ide to,

http://www.online-zona.ic.cz/avatar-2009-ID1

ako mám tie všetky filmy prepísať teda všetky tie url , idem do kategorie napr.

http://www.online-zona.ic.cz/filmy-akcne a tie všetky filmy maju tu staru url ja som myslel ze sa to automaticky zmeni na tu novu ze budu mat tie filmy url podla nazvu, ale nezmenili sa.. ako sa daju zmenit :(
Misho
 

Příspěvekod Misho » 30 čer 2010 13:28

presmerovat tie stare na nove, aby som tie url mal na vsetkých strankach a podstránkach
Misho
 

Příspěvekod tom » 30 čer 2010 14:30

Misho:
To za tebe nikdo neudělá. Jak už jsem psal, v databázi v tabulce filmů si budeš muset vytvořit nový sloupec 'cooluri', do něj vygenerovat text z názvu filmu a ten pak používat při generování stránky.
tom
 

Příspěvekod tom » 30 čer 2010 14:31

Aha, tak nepsal :-) Ale chtěl napsat :-)
tom
 

Příspěvekod Misho » 30 čer 2010 15:28

aha, no tak teraz uz si ma domotal uplne, radsej to neham tak, lebo tomu nechapem, diki moc za vsetky vase prispevky... :)
Misho
 

Příspěvekod tom » 30 čer 2010 16:58

Misho:
Jedna věc je zařídit, aby se ti otevřela stránka, když si řekneš třeba o
http://www.online-zona.ic.cz/avatar-2009-ID1

To zařídí ten htaccess.

Ty ale musíš do webu (resp. do výpisu filmů) zapracovat, aby tam nebyly odkazy /articles.php?article_id=1, ale /avatar-2009-ID1.

Jestli jsi programátor a chápeš, jak se ten výpis filmů generuje, tak si prostě přeber tu informaci, že tu novou adresu potřebuješ nějak vyrobit. Já to na webu řeším už v databázi, tzn. když přidám film, tak tam kromě názvu mám i pole cooluri, kam dám název převedenej na malý písmena, očesanej o diakritiku a znaky jako /<|!?&* atd. Tento text pak používám jako součást adresy.

Jestli máš instantní systém, kde sis něco naklikal (WP, joomla atd), tak tohle asi nezvládneš.
tom
 

Příspěvekod merits » 30 čer 2010 19:51

Sorry Tome, se musím "instantních" systémů jako Joomla, WP apod. zastat, protože kdyby měl např. Joomlu, tak by nic z toho ani nemusel řešit. I v té nejomezenější verzi se generují cool URL z titulku...
merits
 
Příspěvky: 509
Registrován: 07 led 2009 08:04
Bydliště: Czech Republic

Příspěvekod tom » 30 čer 2010 20:25

merits
Sorry, beru zpět. Je pravda, že cool adresy u těch systémů běžně vídám. Nějak jsem se do toho zamotal.
tom
 

Příspěvekod tcladin » 02 črc 2010 10:15

tom
merits

no ten php fusion je taky CMS jako joomla, ale asi ne tak dotazenej. Nevim ... . Ja mam Joomlu rád
tcladin
 
Příspěvky: 126
Registrován: 22 čer 2009 13:56
Bydliště: Czech Republic

Příspěvekod tom » 02 črc 2010 15:45

tcladin
Jo, v tom to právě je, já joomlu nesnáším :-)
Zkusil jsem teď namátkově najít něco v joomle, první co mi přišlo pod ruku, byl horepnik.cz. Když si to otevřeš, najdeš tam třeba tohle. Komentovat to nebudu.


<div id="header">
<div id="header_r">
<div id="header_l">
<div id="logo_bg">
<div id="logo">
<div style="position:absolute;top:100px;left:0;z-index:1;width:100%;"></div>
<a href="/index.php"></a>
</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
tom
 

Příspěvekod merits » 02 črc 2010 19:12

no jo, když Joomla nemůže za své uživatele "prznitele"...
merits
 
Příspěvky: 509
Registrován: 07 led 2009 08:04
Bydliště: Czech Republic

Příspěvekod tom » 18 čer 2012 23:17

merits
Už jsme se o tom myslím jednou bavili. Mohl bys pro zajímavost ukázat jeden web na joomle, který nedělal prznitel?
(jsme OT, můžeme se přesunout jinam)


Naposledy oživil Anonymous v 18 čer 2012 23:17
tom
 


Zpět na PHP

 


  • { RELATED_TOPICS }
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků